انتقاد وزیر نیرو از تابوهای مدیریتی در صنعت برق/ به جوانگرایی نیاز داریم

برق نیوز: حمید چیتچیان با بیان آنکه حجم اعتبار دولتی که امسال برای صنعت آب و برق پیشبینی شده است، تا حدودی روشنکننده عظمت کار این صنعت است، اظهار داشت: درمجموع 16 هزار و 500 میلیارد تومان امسال صرفا منابع دولتی در اختیار خواهیم داشت که باید مدیریت کنیم تا این منابع درست هزینه شود.
وی این رقم را بیش از نصف کل اعتبار عمرانی سال 93 کشور خواند و افزود: از این رو است که عنوان میشود سال 94 باید سال تحرک صنعت آب و برق باشد.
وی تصریح کرد: باید بهگونهای برنامهریزی و حرکت کنیم که این میزان اعتبار دولتی بهدرستی هزینه شود و این با روالهای جاری شدنی نیست چراکه به یک تحرک و تحول در ساختارها نیاز داریم تا ظرفیتی را ایجاد کند که این رقم هزینه شود و باید به این موضوع فکر شود.
وی یکی از اقدام های بزرگ سالجاری را مدیریت مصرف آب و برق خواند و تصریح کرد: امسال هم از نظر آب و هم از نظر ظرفیتهای تولید برق دچار محدودیتهای بسیار جدی هستیم و بدون مدیریت مصرف و تقاضا، قادر به پاسخگویی به نیازها نخواهیم بود و این امر مستلزم فرهنگسازی و اقدامهای مدیریتی است.
چیتچیان با بیان آنکه سال 94 بهفرموده مقام معظم رهبری سال دولت و ملت، همدلی و همزبانی نامگذاری شده است، گفت: اگر نتوانیم در صنعت آب و برق همدلی و همزبانی با مردم ایجاد کنیم، باید منتظر مشکلات جدی در فصل گرم سال باشیم و این همدلی و همزبانی فرهنگسازی جدیدی است که باید به آن توجه ویژه داشته باشیم.
وی ادامه داد: مجموعه روابط عمومی عهدهدار این کار است و مردم باید احساس کنند صنعت آب و برق با تمام توان در حال خدماترسانی است و آنچه توسط وزارت نیرو درباره وضعیت آب و برق بیان میشود، واقعیت است و این باید به تغییر رفتار مصرفی مردم منجر شود.
وی همچنین با ابراز نارضایتی از عملکرد صنعت آب و برق در سال گذشته درباره تبصره 11، گفت: در بخش آب تقریبا نتوانستیم از منابع این تبصره استفاده کنیم و در بخش برق اگر یکی دو هفته آخر سال گذشته نبود، الان سال 93 تمام شده بود و از 12 هزار میلیارد تومانی که در اختیار ما بود، هیچ نمیتوانستیم استفاده کنیم، اما در هفتههای پایانی سال گذشته 10 هزار و 200 میلیارد تومان قرارداد بسته شد و این امکان برای سالهای آینده بهصورت قانون دایمی درآمده است که باید با جدیت پیگیری و بررسی شود که چگونه از این امکان استفاده کنیم چراکه امکان بیبدیلی است.
چیتچیان تصریح کرد: 100 میلیارد دلار به اضافه 50 هزار میلیارد تومان ظرفیت تبصره 11 واقعا رقم بسیار بزرگی است.
وزیر نیرو همچنین با بیان آنکه در بحث تدوین تعرفهها، به پیگیری بسیار بیشتری نیاز داریم، اظهار داشت: موضوع مهم دیگر، رفع موانع کسبوکار و تسهیل امور مربوط به سرمایهگذاریهای بخش خصوصی است.
بهگفته وی، رفتار ما با بخش خصوصی آن نیست که باید و شاید چراکه ما نیازمند بخش خصوصی و سرمایهگذاری این بخش هستیم و باید دنبال این بخش برویم تا سرمایهگذاری انجام شود.
وی افزود: یکی از تحولهایی که باید امسال در صنعت آب و برق انجام شود، این است که جهتگیری مدیران درباره بخش خصوصی اصلاح شود و به جای آنکه بخش خصوصی به سراغ ما بیاید، ما باید دنبال آن برویم و بستر را هموار کنیم تا بخش خصوصی به جلو حرکت کند و یکی از تحولهای محوری که انتظار داریم، این موضوع است.
وی خطاب به مدیران صنعت آب و برق گفت: هر جا احساس کنم که واحدی در ارتباط با سرمایهگذاریهای بخش خصوصی کند عمل میکند، سریع باید درباره جابجایی فرد مدیر اقدام شود.
چیتچیان همچمین با اشاره به احتمال رفع تحریمها، اظهار داشت: اگر رفع تحریمها عملیاتی شود، مراجعه از بیرون کشور برای سرمایهگذاری و فاینانس پروژهها افزایش خواهد یافت و وزارت نیرو باید برای سرمایهگذاران بستر مناسب را فراهم کند و بخش خصوصی احساس کند که سرمایهگذاری در صنعت آب و برق به مثابه حرکت در سرازیری است و سرمایهگذار به کلنجار رفتن با مقررات نیاز ندارد.
وی موضوع مهم دیگری را که مدیران صنعت آب و برق باید به آن توجه کنند، جوانگرایی و ایجاد تحرک بیشتر در این صنعت خواند و گفت: در موارد زیادی احساس میکنیم که برخی از همکاران در ردههای مختلف با اینکه دارای علم و تجربه بسیار ارزشمند هستند، اما از آنجایی که دانستهها و دانش گذشته در ذهن آنان به تابو تبدیل شده است و نمیتوانند با این تابوها بجنگند، موجب شده است برای فعالیتهای دچار وقفه شود.
وی به عنوان مثال به موضوع توسعه انرژیهای نو و واحدهای تولید پراکنده (DG)اشاره کرد و گفت: با وجود تاکید زیاد بر روی این موارد، اما کار پیش نمیرود و معلوم است که دانستهها و روشهای گذشته به تابویی تبدیل شده است که مدیر واحد نمیتواند آن را بشکند.
وزیر نیرو با بیان اینکه سیاستهای کلان کشور در بخش انرژی حدود دو دهه پیش ابلاغ شده است اما حجم فعالیتهای انجام شده در بخش استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و تنوعبخشی به منابع تولید به هیچ عنوان راضیکننده نیست، گفت: پیداست برخی از همکاران توان تجدیدنظر در دانستهها و روشهای خود را ندارند و ما نباید معطل این افراد باشیم.
وی تاکید کرد: ما به جوانگرایی نیاز داریم زیرا جوانان سواد و نوگرایی بیشتری دارند و ذهن آنان برای خلق ایدههای جدید فعالتر است و ما اگر از آنان استفاده نکنیم، به صنعت آب و برق و کشور ظلم کردهایم.
وی افزود: ما در صنعت آب و برق دو هزار مهندس با علم، جوان و متدین میخواهیم. ما خون جدید در صنعت آب و برق میخواهیم و این با نیروهای جوان، شدنی است.
وی در پایان سخنان خود افزود: در بخش برق نیز کاهش تلفات به زیر 10 درصد، تسریع در ایجاد ظرفیتهای جدید تولید، توسعه واحدهای تولید پراکنده (DG) و تولید همزمان برق و حرارت (CHP)، کنتورهای AMI بهعنوان مقدمه هوشمندسازی شبکه، توسعه انرژیهای نو، توربینهای کلاس F، ساماندهی اقتصاد برق، فعال کردن بورس انرژی برای تمام صنایع و مشترکان بالای پنج مگاوات و بازنگری در ساختار صنعت برق باید مورد توجه قرار گیرد.